Versenyzés

A Fehér Táltos Lovas Egyesület
aktív résztvevője a gyermekek részére kiírt lovas versenyeknek.

Körülbelül 15 éve rendezték hazánkban az első olyan lovas versenyt, amelyben csak gyermekek indultak.  Ezeken a  versenyeken már egészen kis kortól részt lehet venni. Léteznek olyan versenyszámok, ahol 4-6 éves gyermekek versenyezhetnek futószáron, teljes felügyelet mellett.  Az ilyen versenyeken lehetőség van megismerkedni a díjlovaglás alapjaival, ügyességi versenyszámokkal, és a díjugratással is.

 

A lóval/pónival való versenyzésből olyan készségeket tanulnak a gyerekek, amit később az élet sok más területén is képesek kamatoztatni. Ilyen például a kudarctűrő képesség, a csapat munka, az alkalmazkodási készség új körülményekhez, a gyors döntéshozás képessége, a sporttal kapcsolatos stressz és az izgulás kezelése, a siker feldolgozása. A lovas versenysport egyedülálló a sport világában, hiszen a lónak és lovasának együtt kell létrehoznia az eredményt.

Számomra a lovaglás művészet. Lélekkel, mozdulatokkal és szavakkal kommunikálni egy másik élőlénnyel. Csodálatos és rendkívüli élmény amikor a közel 7-800 kg-os állat teljesen átadja magát az ember irányításának. A lovas mindeközben sok kis apró mozdulattal és jelzéssel vezeti lovát, hogy jól szerepeljen az akadálypályákon vagy egy komolyabb díjlovas program végrehajtásakor.

A mai kicsit elgépiesedett világban hatalmas kincset adunk a gyermekek kezébe a lovak világán keresztül. Teljes bizonyossággal tudom, hogy az a gyermek, aki rendszeresen lovagol, sokkal kiegyensúlyozottabb a hétköznapokban, mint nem sportoló társai. A versenysport bizonyos szempontból az életre készít fel. Ezek a kis hősök belevágnak a versenyzésbe és ez nem mindig egyszerű feladat. Néha sírunk, de leginkább nevetünk és örülünk (eredménytől függetlenül) egy szép verseny nap után. Örülünk az első helyezésnek de sokkal fontosabb a tanulságok és a tapasztalatok megbeszélése, kiértékelése.

 

Aki aktívabban szeretne a versenysportban részt venni, annak saját lóval kell rendelkeznie.
Egyesületünk a versenyzés alapjaihoz biztosítja a lovakat és a foglalkozásokat, heti többszöri edzés esetén.

További információ:  Turpisz Szilvia
Mail: turpiszszilvia@gmail.com
Telefonszám: +3630 300 89 22