Szakmainap

Április 30.-án sor került a Fehér Táltos LE-ben is a szakmainapra, amit a Magyar Lovas Szövetség Szabadidős Szakág által kiírt pályázat által nyert támogatásból rendeztünk.

Mi Szakolczai Kingát választottuk vendég edzőnek, Kinga díjlovas szakágban versenyzett, jelenleg edzőként tevékenykedik a mindennapokban. Kinga MLSZ edzői vizsgáján III. szintű minősítést ért el. Lovas szakmai gyakorlatát 2004-ben Németországban szerezte Emma Hidle olimpiai bajnok díjlovasnál és a Kasselmann istállóban.

Mint ugró-edző rendkívül fontosnak tartom, hogy a gyermekeim biztos alaptudással rendelkezzenek a díjlovaglásban is és, hogy tanítványaimnak egy biztos stabil ülése legyen. (Biztos szársegítségek használata, csizma stb. stb.)

Kingát már ismertük személyesen is, hiszen már kb. fél éve járunk hozzá edzésekre (Fehér Táltos LE edző csapata), és tudtuk, hogy nagyon könnyen szót fog érteni a gyerekekkel, ami a hatékony edzés alapja.

A szakmainapunkat elméleti oktatással kezdtük, hogy megalapozzuk a későbbi lóról való munkát. Az előadáson átvettük a lóval való kommunikáció alapjait. A korrekt jeladást, a kiképzési skálát, a félfelvétel szerepéről beszéltünk, és átvettük az ülés ferdeségének következményeit.

Majd megkezdtük az edzéseket, amelyeken a gyerekek egyedül vettek részt. Így minden edzés személyre szabott volt, csak is az adott lovas és lova cél kitűzéseire koncentrálva. Minden lovassal átvették mik a nehézségeik a közös munka során általában a hétköznapokban és ezzel megadták az edzések fő tematikáját.
A gyerekek nagyon élvezték Kingával a közös munkát és jelezték, hogy még szívesen részt vennének az edzésein.

Megkérdeztük Kingát ő, hogy érezte magát nálunk: Öröm volt együtt dolgozni a Fehér Táltos LE utánpótlás lovasaival, mert érdeklődve fogadták mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatást, és nyitottak voltak új összefüggések felismerésére az idomító lovaglással kapcsolatban.

Összeségében egy hosszú, de eredményes napot zárhattunk szombaton a Fehér Táltos LE-ben.