Egyesület

fehertaltos.hu

 

Egyesület neve: Fehér Táltos Lovas Egyesület Rövidített elnevezés: Fehér Táltos LE Formája:  Sportegyesület

Elnök neve:  Turpisz Szilvia A szervezet székhelye:  2085 Pilisvörösvár, Klapka u. 24. A szervezet számlaszáma:  65700048-11150219

Az egyesület célja:  a lovas kultúra terjesztése, és minél szélesebb körben való népszerűsítése. A lovakkal való foglalkozáson keresztül a természet szeretetének és a környezet iránti igényességnek a megtanítása.


Letölthető dokumentumok
1. Támogatói adatlap
2. Tavasz hírlevél

Tagság

Az Egyesület támogatói tagságának feltétele az éves támogatói díj befizetése és a támogatói adatlap aláírása. Az egyesületi támogatás minimum díja 835 Ft/hó azaz 10.000 Ft/év. Örömmel várjuk a lószerető támogatók  tagságát egyesületünkbe. Az éves tagdíjjal a lovakat és a velük kapcsolatos kiadásokat fogjátok támogatni. Az egyesület nagy összegű pénzt költ a lovak tartására, etetésére, patkolására, a havi vitamin adagra, a táplálék-kiegészítőkre, gyógynövényekre és az állatorvosi kezelésekre.

Kedvezmény

A Fehér Táltos Lovas Egyesület tagjai részére a folyó év végéig kedvezményesen biztosítja a lovas foglalkozásokon való részvételi lehetőséget és díjmentes lehetőséget ad, az elméleti oktatáson való részvételre, a honlapon feltüntetett időpontokban.

Házirend és biztonsági előírások

1. A lovardában mindenki saját felelősségére tartózkodik! A területen néhány állat (kutyák, macskák, tehén stb.) szabadon mozog, ezért felhívjuk a tisztelt vendégek, lovasok, szülők figyelmét, hogy az alapvető állattartási elveknek megfelelően kezeljék őket. A lovak, kutyák, tehenek és egyéb állatok megfelelő idomítottságáról gondoskodunk, de amennyiben nem megfelelően érintkeznek velük, a balesetekért nem vállaljuk a felelősséget!

2. A lovarda területén hangoskodni, szaladgálni, zajt csapni, a lovak és egyéb állatok közelében hirtelen mozdulatot tenni tilos! Ha a lovak, egyéb állatok megriadnak, az balesetveszélyt okozhat!

3. A karámban vagy a boxokban lévő lovakhoz, csak a személyzet engedélyével és jelenlétében lehet odamenni! A lovaglás, lóval foglalkozás közben történt balesetekért felelősséget a lovarda nem vállal!

4. A karámban lévő lovakat etetni szigorúan tilos, mert összeverekedhetnek, és maguknak, a másik lónak, vagy a körülöttük lévő embereknek sérülést okozhatnak! Kérjük A LOVAKAT, egyéb állatokat NE ETESSÉK semmivel! A lovak emésztési rendszere bonyolult és érzékeny, könnyen megbetegedhetnek. (Kivéve a lovász/oktató által engedélyezett jutalomfalat, pl. alma, répa vagy a lovas boltokban vásárolható jutalomfalatok) Jutalomfalat etetése is CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az lovak etetőjébe helyezhető be. Kézből szigorúan TILOS ETETNI mert harapósak lehetnek tőle a lovak.

5. Az olyan gyerekeket és felnőtteket, akik a lovaglással összeegyeztethetetlen ruházatban jelennek meg (szoknya, papucs, szandál, rövidnadrág) sajnos nem tudjuk lóra ültetni.

6. Lóra csak olyan személy ülhet, aki nem fogyasztott alkoholt, kábítószer hatása alatt nem áll, valamint megfelelő fizikai és mentális állapotban van. Ennek eldöntése a lovas oktató hatásköre!

7. Kobak használata kötelező, gerincvédő ajánlott! 18 éves kor alatt ugróedzésen és tereplovaglások alkalmával a gerincvédő kötelező!

8. A széna és szalmabálákra felmászni, és arról ugrálni tilos.

9. Baleset esetén kérjük a szülőket, tartózkodjanak a pályára való beszaladástól, mert ezzel a sajátjuk mellett a lovasok testi épségét is veszélyeztetik!

10. A lovon enni, inni, rágózni, dohányozni tilos, fulladást okozhat!

11. A LOVAGLÁS VESZÉLYES SPORT! A lovak természetükből eredően menekülő zsákmányállatok, hirtelen hangra, mozdulatra megriadhatnak, megugorhatnak, elszaladhatnak, ekkor a hátukról leeső lovasok sérüléseket szenvedhetnek! Hasonló lehet a lovak reakciója méh, darázs, vagy bögölycsípés esetén is, illetve télen a fedeles lovarda tetejéről lecsúszó hó hangja is megijesztheti őket! Ezeket a külső hatásokat sajnos nem tudjuk kiküszöbölni, ezért MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE LOVAGOL!

A lovasfoglalkozásokra vonatkozó szabályok

1. Kérjük szépen, hogy a lovarda által a lovaglóóra időtartamára biztosított felszereléseket a helyükre tegyék vissza!

2. A LOVAKAT A LOVASOKTATÓ OSZTJA SZÉT, a lovasok tudásszintjének, méretének megfelelően ügyelve a lehető legmegfelelőbb ló-lovas párosításra! Előzetes egyeztetés esetén is változhat a ló-lovas párosítás

3. A lovasóra kezdési időpontjára mindenki legalább 15 perccel előbb érkezzen.

4. Lovas foglalkozások lemondási rendje: lovas edzés lemondása ? 24 órával a foglalkozás kezdete előtt hétvégi edzés lemondása ? 24 órával a foglalkozás kezdete előtt lovas tábori részvétel lemondása ? egy héttel a tábor kezdete előtt.

5. A határidő eltelte utáni lemondás esetén az óra megtartott alkalomnak minősül, ezért a támogatást utólag be kell fizetni, illetve a bérletes alkalmakból levonásra kerül. Lovas tábor határidőn túli lemondása esetén az előleg összege egyesületi támogatói befizetésnek minősül. Azt visszaadni nincs módunkban. Kérjük, hogy a lemondási határidőre mindenki figyeljen!

A fedett és nyitott lovarda használat szabályai

 • A lovasok kötelesek a lovasoktató utasításait  mindenkor és maradéktalanul betartani, különös tekintettel a lovasok sorrendjére, a jármódra és az irányváltoztatásokra vonatkozó utasításokat!
 • Az ajtón meglepetésszerűen belépni, lóval és ló nélkül is balesetveszélyes, ezért tilos!
 • „HELYET KÉREK” kifejezést használva és a „SZABAD” választ megvárva lephetünk csak be a pályára.
 • Felüléshez, leszálláshoz, hevederhúzáshoz, kengyel állításhoz vagy megálláshoz a lovarda közepét kell használni!
 • Lovaglás közben minden lovas felelős nemcsak a saját, hanem a többi lovas biztonságáért, ennek érdekében lovaglás közben törekednie kell arra, hogy saját mozgásával mások biztonságát ne veszélyeztesse!
 • A lovardai foglalkozások alatt a ?jobb kezek találkoznak? szabály érvényes szembejövő lovasok esetén, ha mindkettő azonos jármódban van.
 • körön lovaglók mindig a belső patanyomon haladnak, a többieket kívül elengedik.
 • Az ugróknak előnyük van a síkon lovaglókkal szemben. Általában a lovarda belső részét használják, a többiek a külső patanyomon maradnak.
 • magasabb jármódban haladók (pl.vágta) használják a külső patanyomot, az alacsonyabb jármódban haladók (pl.ügetés) a belső patanyomot.
 • Osztályban lovaglóknak mindenkor előnyük van az egyéni lovasokkal szemben, hozzájuk csatlakozni kizárólag az oktató engedélyével, az általa vezényelt módon lehet. Ezektől eltérő esetekben mindig egyeztessünk minden velünk egy időben lovaglóval.

A nyerges helyiségre vonatkozó szabályok:

 • A nyerges tárolót a lovardában lovaglók használhatják.
 • A lovagoltatáshoz használt nyergek tárolására szolgáló helyiségben mindig tartsunk rendet, a nyergeket, kantárokat precízen tegyük a helyükre, mindig mossuk le a zablát használat után.
 • A lóápoláshoz használt felszereléseket az erre kijelölt helyre tegyük vissza, ezeket ne hagyjuk az istállóban.

A lovarda fokozottan balesetveszélyes környezet. Az oktatók és a szervezők mindent megtesznek a biztonságért, ugyanakkor nem vállalnak felelősséget a lovarda területén esetlegesen bekövetkezett balesetekért.